St Monica’s Hoxton, London

St Monica’s Hoxton, London

St Monica’s Hoxton, London

PROJECT OVERVIEW

Mixed development refurbishment, creating office, restaurant, residential and community space.

Adapted between 2001 and 2004, the work focused on three areas. The first, a ground floor rear extension, which replaces the old playground and houses the gym. The rear wall adjoining the Arden Estate and roof have been treated as one continuous timber surface. A range of timber shutters in the wall and flush but operable skylights naturally ventilate the Douglas fir ply-lined interior. The second extension, similar to that in the playground, is a single-storey star-shaped structure with a glazed elevation that reflects the surrounding roofscape. This houses an apartment. Lastly, inside each original whitewashed brick-lined classroom, the design introduced stressed-ply timber-clad mezzanines. 

The original entrances were reconfigured to accommodate the many different organisations and individuals that share the building. A sequence of four hallways step deep into the plan, leading ultimately to the new lift. The third is a red timber panelled room overlooking a new and strangely shaped garden lined in green mirror glass that accentuates the green hue of the ferns filling the space.

About This Project

5

CLIENT : Capital and Provident

5

ARCHITECT : Buschow Henley

5

CONTRACT DURATION: 2001 - 2004

Get in touch

5 + 2 =