Store Street, Manchester

Store Street, Manchester

Store Street, Manchester

PROJECT OVERVIEW

The Store Street development is a new build residential scheme comprising 63 new residential apartments and 3 town houses over 11 storeys along the Ashton Canal.

Hannan Associates have been appointed to develop the MEP services design, undertake design stage Part L Compliance checks and to produce an Energy Statement in support of the planning application submitted to Manchester City Council.

The 11 storey apartments consist of one and two bed types and are contained within a ‘triangular’ shaped block on the lower levels, with a more traditional block tower construction emanating at four storeys high. Each of the 2-bed town houses is enveloped by the building and are constructed over ground and the first level, with each being accessed directly off Store Street.

Fifty percent of the car parking spaces will be supplied by electric vehicle charge points, with passive provision for the remaining 50% of spaces. Secure cycle storage has also been included and a proportion of ‘green space’ incorporated into the scheme design by provision of an accessible terrace area on the sixth level.

It is currently proposed that an ‘all-electric’ services strategy will be adopted for both the apartments and the town houses.

As a result of the anticipated update to Building Regulations and subsequent update to SAP methodology (SAP 10), which proposes an approximate 55% reduction in the CO₂ emissions factor for electricity as a result of ongoing decarbonisation of the grid; homes heated by direct electric systems will produce virtually the same CO₂ emissions as gas.

The carbon impact of electric based heating is therefore going to be more favorable in the coming years, which we are promoting on this development in order to future-proof the homes and contribute towards Manchester’s 2038 Net Zero Carbon Target.

 

Planning Submitted for Store Street Manchester

 

About This Project

5

CLIENT : Clarion Housing Group with H20 Urban

5

ARCHITECT : AHR Architects

5

CONTRACT DURATION: April 2019 - ongoing

Get in touch

2 + 6 =

Valette Square, Salford

Valette Square, Salford

Valette Square, Salford

PROJECT OVERVIEW

We are currently providing MEP Performance Duties for a new build development of townhouses known as Valette Square, located at Adelphi Street in Salford.

Named after French Impressionist painter Pierre Adolphe Valette known for his acclaimed paintings of Manchester and Salford. He was a teacher at the Manchester Municipal School of Art and is remembered as L. S. Lowry’s tutor.

The development compromises of 33 townhouses with a mix of 2, 3 and 4 bedroom properties with private gardens and terraces as well as a 52 space car park is also being developed as part of The Royal Hospital building.

Our duties include early stage MEP concept design, utility connections & diversions advice, initial Part L1A calculations, renewable energy technologies feasibility review and site inspection duties.

The townhouse’s features include smart utility metering, waste recycling facilities and improved insulation to minimize heat loss and reduce utility bills.

Valette Square is the fourth Chapel Street residential development by The English Cities Fund as part of the wider Salford Central regeneration scheme. We are very proud to have been a part of the design team for all four of the schemes, including the multiple award-winning Timekeepers Square.

Other members of the team include Buttress Architects, Integra Consulting, Appleyard and Trew and main contractor John Turner Construction Group.

The project is due for completion in December 2020.

About This Project

5

CLIENT : English Cities Fund

5

ARCHITECT : Buttress Architects

5

CONTRACT DURATION: May 2018 - ongoing

Get in touch

14 + 4 =

Ronald McDonald House Oxford

Ronald McDonald House Oxford

Ronald McDonald House Oxford

PROJECT OVERVIEW

We are very pleased to be providing Building Services Design for a new 62 bedroom Ronald McDonald House in Oxford.

Construction commenced in February 2019 with a view to the new facility opening in summer 2020.

The Ronald McDonald House will provide free ‘home away from home’ accommodation for families whose children are undergoing treatment at Oxford Children’s Hospital, as well as Children’s Critical Care and the Neonatal Intensive Care Unit (NICU) on the John Radcliffe Hospital site.

We are delighted to be working alongside AEW Architects, Ridge and Partners and Capita on the project deign team.

The principal contractor for the project is Wilmott Dixon Construction.

 

Ronald McDonald House Charity

 

 

 

 

ABOUT THIS PROJECT

5

CLIENT : Ronald McDonald House Charities

5

ARCHITECT : AEW Architects

5

CONTRACT VALUE: £14 million

5

CONTRACT DURATION : April 2017 - ongoing

Get in touch

7 + 5 =

Ronald McDonald House Manchester

Ronald McDonald House Manchester

Ronald McDonald House Manchester

PROJECT OVERVIEW

The new Steve Burne Rooms at Ronald McDonald House Manchester are now complete.

Three spaces within the existing Manchester house have been refurbished to create five new six person family bedrooms along with an external reflection area via fund raising driven by Steve Burne.

The additional bedrooms will provide over 1,000 additional nights home from home accommodation for families with children in Royal Manchester Children’s Hospital.

Hannans were very pleased to be part of the construction team who donated their services for the design and construction of these refurbishment works.

The Ronald McDonald House Charity helps families to stay close to their child in hospital while they undergo medical treatment by giving them a warm and welcoming environment where they can stay for as long as they need. To find out more about the charity please visit their website: https://www.rmhc.org.uk/

 

Ronald McDonald House Charity

Steve Burne Rooms Open

ABOUT THIS PROJECT

5

CLIENT : Ronald McDonald House Charities

5

ARCHITECT : AEW Architects

5

CONTRACT DURATION : January 2017 - November 2018

Get in touch

12 + 8 =

The Slate Yard, New Bailey, Salford

The Slate Yard, New Bailey, Salford

The Slate Yard, New Bailey, Salford

PROJECT OVERVIEW

The Slate Yard is a Build to Rent Apartment scheme overlooking the River Irwell, which comprises three blocks of one, two and three bed apartments with communal facilities:

Plot A5 – A £13M, 10 storey apartment block incorporating 90 Apartments – now complete

Plot A6 – A £17M, 16 storey apartment block incorporating 135 Apartments – now complete

Plot A7 – A £30M, 21 storey apartment block incorporating 199 Apartments – construction underway

The Hannan residential team are providing MEP Performance and Monitoring Duties for the project, working alongside AHR Architects, Buro Four, Walker Sime, WSP and Main Contractor Morgan Sindall.

New Bailey is the corporate district within The English Cities Fund’s £650 million regeneration scheme transforming the area of Salford Central. The 44-acre masterplan contains commercial, retail and residential buildings creating a new and vibrant destination for people to live, work and relax.

Hannan Associates are very proud to be Building Services Engineering consultants for most projects included in the New Bailey development including the Slate Yard; the Premier Inn Hotel; two NCP Multi Storey Car Parks; Riverside House office; Two New Bailey office and Three New Bailey office.

 

 

Final Phase of Slate Yard Reaches 21 Storeys

 

About This Project

5

CLIENT : English Cities Fund

5

ARCHITECT : AHR

5

PROJECT VALUE : Various

5

CONTRACT DURATION: September 2014 - ongoing

Get in touch

2 + 2 =