Store Street, Manchester

Store Street, Manchester

Store Street, Manchester

PROJECT OVERVIEW

‘Store Street’ is a new build residential scheme comprising 63 one & two bed apartments and 3 town houses along the Ashton Canal, off Store Street in Manchester city center. The scheme is being delivered by housing provider Clarion and H20 Urban.
Once complete Clarion Housing will manage the scheme and the properties will be made available through shared ownership.

Hannan Associates were appointed to develop the MEP services design, undertake design stage Part L Compliance checks and to produce an Energy Statement in support of the planning application submitted to Manchester City Council.

Fifty percent of the car parking spaces will be supplied by electric vehicle charge points, with passive provision for the remaining 50% of spaces. Secure cycle storage has also been included and a proportion of ‘green space’ incorporated into the scheme design by provision of an accessible terrace area on the sixth level.

It is currently proposed that an ‘all-electric’ services strategy will be adopted for both the apartments and the town houses.

As a result of the anticipated update to Building Regulations and subsequent update to SAP methodology (SAP 10), which proposes an approximate 55% reduction in the CO₂ emissions factor for electricity as a result of ongoing decarbonisation of the grid; homes heated by direct electric systems will produce virtually the same CO₂ emissions as gas.

The carbon impact of electric based heating is therefore going to be more favorable in the coming years, which we are promoting on this development in order to future-proof the homes and contribute towards Manchester’s 2038 Net Zero Carbon Target.

H20 Urban is a joint venture between developer Bloc and the Canal & River Trust.

 

Planning Submitted for Store Street Manchester

 

About This Project

5

CLIENT : Clarion Housing Group with H20 Urban

5

ARCHITECT : AHR Architects

5

CONTRACT DURATION: April 2019 - ongoing

Get in touch

10 + 9 =

Premier Inn Bishopsgate, Manchester

Premier Inn Bishopsgate, Manchester

Premier Inn Bishopsgate, Manchester

PROJECT OVERVIEW

Hannan Associates carried out a Detail Design and Monitoring duties for the 147 bedroom Hotel, Health Club and Cafe Bar. Bedroom services were to the clients Premier Lodge standard including electric heating.

Services to the Health Club included VRF comfort cooling/heating, fresh air ventilation and feature lighting installations.

About This Project

5

CLIENT : De Vere Group

5

CONTRACT DURATION: February 1997 - July 2000

Get in touch

14 + 12 =

Novotel, Manchester

Novotel, Manchester

Novotel, Manchester

PROJECT OVERVIEW

This project involved the development of a 350 bedroom hotel, Retail, & Leisure Development with two storey parking structure below the hotel accommodation. We provided detailed design duties.

About This Project

5

CLIENT : The Accor Group

5

PROJECT VALUE : £14 million

5

CONTRACT DURATION: May 1999 - June 2001

Get in touch

10 + 15 =

Ronald McDonald House Manchester

Ronald McDonald House Manchester

Ronald McDonald House Manchester

PROJECT OVERVIEW

The new Steve Burne Rooms at Ronald McDonald House Manchester are now complete.

Three spaces within the existing Manchester house have been refurbished to create five new six person family bedrooms along with an external reflection area via fund raising driven by Steve Burne.

The additional bedrooms will provide over 1,000 additional nights home from home accommodation for families with children in Royal Manchester Children’s Hospital.

Hannans were very pleased to be part of the construction team who donated their services for the design and construction of these refurbishment works.

The Ronald McDonald House Charity helps families to stay close to their child in hospital while they undergo medical treatment by giving them a warm and welcoming environment where they can stay for as long as they need. To find out more about the charity please visit their website: https://www.rmhc.org.uk/

 

Ronald McDonald House Charity

Steve Burne Rooms Open

ABOUT THIS PROJECT

5

CLIENT : Ronald McDonald House Charities

5

ARCHITECT : AEW Architects

5

CONTRACT DURATION : January 2017 - November 2018

Get in touch

9 + 1 =

The Slate Yard, New Bailey, Salford

The Slate Yard, New Bailey, Salford

The Slate Yard, New Bailey, Salford

PROJECT OVERVIEW

The Slate Yard is a Build to Rent Apartment scheme overlooking the River Irwell at New Bailey, Salford, which comprises three blocks of one, two and three bed apartments with communal facilities:

Plot A5 – A £13M, 10 storey apartment block incorporating 90 Apartments 

Plot A6 – A £17M, 16 storey apartment block incorporating 135 Apartments 

Plot A7 – A £30M, 21 storey apartment block incorporating 199 Apartments 

Hannan Associate’s role was to produce stage 3 developed design information for the building services engineering strategy and then monitor the design and workmanship on site.

The design of the building and the services strategy utilises energy efficient features throughout to minimise its carbon and environmental footprint and meet the sustainable standards set out in the Part L Building Regulations.

With the help of advanced building modelling we incorporated the most effective passive construction techniques in the design of the building, including:

  • Enhanced insulation to limit heat loss
  • An engineered façade design, which maximises the use of natural daylight & passive solar gains but minimises thermal losses and overheating
  • Reduced building air permeability, which minimises heat loss & the related energy usage and CO2 emissions.

The Incorporation of high efficiency systems and effective controls throughout the design helped to further minimise energy usage. These features include: smart heating controls, heat recovery ventilation systems, energy efficient lighting and energy efficient lifts.

PVs were integrated into the building design to meet a proportion of the electrical demand or to be fed back to the grid when demand is low.

New Bailey is part of The English Cities Fund’s £650 million regeneration scheme transforming the area of Salford Central.  The over 50-acre masterplan contains commercial, retail and residential buildings creating a new and vibrant destination for people to live, work and relax.

Final Phase of Slate Yard Reaches 21 Storeys

 

About This Project

5

CLIENT : English Cities Fund

5

ARCHITECT : AHR

5

PROJECT VALUE : Various

5

CONTRACT DURATION: September 2014 - December 2020

Get in touch

12 + 4 =