Store Street, Manchester

Store Street, Manchester

Store Street, Manchester

PROJECT OVERVIEW

The Store Street development is a new build residential scheme comprising 63 new residential apartments and 3 town houses over 11 storeys along the Ashton Canal.

Hannan Associates have been appointed to develop the MEP services design, undertake design stage Part L Compliance checks and to produce an Energy Statement in support of the planning application submitted to Manchester City Council.

The 11 storey apartments consist of one and two bed types and are contained within a ‘triangular’ shaped block on the lower levels, with a more traditional block tower construction emanating at four storeys high. Each of the 2-bed town houses is enveloped by the building and are constructed over ground and the first level, with each being accessed directly off Store Street.

Fifty percent of the car parking spaces will be supplied by electric vehicle charge points, with passive provision for the remaining 50% of spaces. Secure cycle storage has also been included and a proportion of ‘green space’ incorporated into the scheme design by provision of an accessible terrace area on the sixth level.

It is currently proposed that an ‘all-electric’ services strategy will be adopted for both the apartments and the town houses.

As a result of the anticipated update to Building Regulations and subsequent update to SAP methodology (SAP 10), which proposes an approximate 55% reduction in the CO₂ emissions factor for electricity as a result of ongoing decarbonisation of the grid; homes heated by direct electric systems will produce virtually the same CO₂ emissions as gas.

The carbon impact of electric based heating is therefore going to be more favorable in the coming years, which we are promoting on this development in order to future-proof the homes and contribute towards Manchester’s 2038 Net Zero Carbon Target.

 

Planning Submitted for Store Street Manchester

 

About This Project

5

CLIENT : Clarion Housing Group with H20 Urban

5

ARCHITECT : AHR Architects

5

CONTRACT DURATION: April 2019 - ongoing

Get in touch

8 + 2 =

Valette Square, Salford

Valette Square, Salford

Valette Square, Salford

PROJECT OVERVIEW

We are currently providing MEP Performance Duties for a new build development of townhouses known as Valette Square, located at Adelphi Street in Salford.

Named after French Impressionist painter Pierre Adolphe Valette known for his acclaimed paintings of Manchester and Salford. He was a teacher at the Manchester Municipal School of Art and is remembered as L. S. Lowry’s tutor.

The development compromises of 33 townhouses with a mix of 2, 3 and 4 bedroom properties with private gardens and terraces as well as a 52 space car park is also being developed as part of The Royal Hospital building.

Our duties include early stage MEP concept design, utility connections & diversions advice, initial Part L1A calculations, renewable energy technologies feasibility review and site inspection duties.

The townhouse’s features include smart utility metering, waste recycling facilities and improved insulation to minimize heat loss and reduce utility bills.

Valette Square is the fourth Chapel Street residential development by The English Cities Fund as part of the wider Salford Central regeneration scheme. We are very proud to have been a part of the design team for all four of the schemes, including the multiple award-winning Timekeepers Square.

Other members of the team include Buttress Architects, Integra Consulting, Appleyard and Trew and main contractor John Turner Construction Group.

The project is due for completion in December 2020.

About This Project

5

CLIENT : English Cities Fund

5

ARCHITECT : Buttress Architects

5

CONTRACT DURATION: May 2018 - ongoing

Get in touch

14 + 8 =

Stoke City Bet 365 Stadium

Stoke City Bet 365 Stadium

Stoke City Bet 365 Stadium

PROJECT OVERVIEW

Hannan Associates provided a Stage 4 Design of the Building Services Design for the expansion & refurbishment works at Stoke City’s Bet 365 Stadium.

Works included:

1| Infill of the South East Corner Stand creating additional seating and concourse including diversions and maintaining existing services

2| Upgrade of the stadium accessible seating in all stands to comply with Premier league and government guidance

3| SE and NW Corner media screens and new NW corner media control suite including diversions

4| Alteration of the South stand segregation for away fans to allow flexibility of use

About This Project

5

CLIENT : Stoke City FC + Bet 365

5

ARCHITECT : AFL Architects

5

PROJECT VALUE : £5.4 million

5

CONTRACT DURATION: July 2016 - June 2018

Get in touch

7 + 7 =

Gorton Foundry, Hammertone Road

Gorton Foundry, Hammertone Road

Gorton Foundry, Hammerstone Stone

PROJECT OVERVIEW

Hannan Associates are very pleased to be part of Morgan Sindall’s team involved in the refurbishment of Manchester City Council’s waste disposal and maintenance depot located at the old Gorton Foundry site on Hammerstone Road in Gorton, Manchester.

The site spans a total area of 3.80ha and the west side is dominated by a 10,000 sq m industrial unit, which was once occupied by railway manufacturers Beyer and Peacock who manufactured nearly 8,000 railway locomotives here from 1854 to 1966.

The unit is a single storey open plan building which will be remodelled and refurbished to provide a new multi-tenanted building with new office and maintenance facilities. The overall project also includes the rationalisation and amalgamation of services of other Manchester City Council depots at Ardwick and Newton Heath.

Our team are very pleased to be providing Building Services Design, Building Physics Design and Sustainability Services for the transformation of this interesting building.

Photovoltaic panels have been incorporated into the design to minimise carbon emissions related to building processes and vehicle charging. To augment this strategy a battery storage solution has been proposed to store renewable energy generated by the PV during peak periods, thus maximising carbon reduction and minimising the technologies payback period.

As part of the councils overall strategy to reduce greenhouse gas emission from their portfolio, the development has been designed using dynamic simulation to embed a fabric first approach into the carbon reduction strategy.  As part of the environmental performance of the development, it has been decided to install rainwater/grey water harvesting. This system will as a minimum feed the vehicle wash system to minimise the use of carbon intensive potable water .

Energy monitoring through the use of smart meters has become commonplace in the home to enable residents to minimise energy usage.  BEMS enables the building users and FM team monitor, benchmark and target energy consumption thus reducing the buildings carbon emissions on a system by system basis as well as a tenancy basis.

We are very pleased to be working for Manchester City Council and Morgan Sindall on this interesting project. We join Fletcher Rae Architects and Curtins Consulting on the project design team.

 

Historic Beyer & Peacock Site Refurb

 

 

About This Project

5

CLIENT : Morgan Sindall & Manchester city Council

5

ARCHITECT : Flecher Rae Architects

5

PROJECT VALUE : £12.2 million

5

CONTRACT DURATION: January 2018 – ongoing

Get in touch

14 + 10 =

Two Cathedral Square, Blackburn

Two Cathedral Square, Blackburn

Two Cathedral Square, Blackburn

PROJECT OVERVIEW

Hannan Associates are very pleased to be providing Building Services Design for Blackburn town centre’s major new office development at Cathedral Square.

Maple Grove Developments and architects BDP have secured planning permission for the second commercial building for Cathedral Square. A six storey building, incorporating 35,000 sq ft net Grade A office space incorporating retail space on the ground level.

This project follows on from the successful development of One Cathedral Square, the 35,000 sq ft office building now owned by L&G Property and fully let to Blackburn with Darwen Council.

Maple Grove, who are part of the Eric Wright Group, are Blackburn and Darwen Council’s chosen development partner for Cathedral Square.

 

Planning Success for Two Cathedral Square Blackburn

About This Project

5

CLIENT : Maple Grove Developments

5

ARCHITECT : BDP

5

CONTRACT DURATION: April 2018 - ongoing

Get in touch

4 + 13 =