New Bailey Regeneration, Salford

New Bailey Regeneration, Salford

New Bailey Regeneration, Salford

PROJECT OVERVIEW

We are delighted to be a part of English Cities Fund’s regeneration plans for ‘Salford Central’ – a 44 acre, £650 million regeneration scheme transforming a key part of the city. It is an exciting new development area situated at the interface between Manchester and Salford and bordered by the main artery of the regenerated Chapel Street and the inner city ring road. The development will provide leisure and business opportunities for organisations large and small across all sectors, and will expand the existing and extensive business district in this part of the city.

Premier Inn Hotel & Restaurant

The £12.5m hotel development was built on a half-acre site at the corner of Irwell Street and Stanley Street, facing south to the River Irwell. As well as 143 standard rooms – with eight accessible rooms – the hotel offers bar and restaurant facilities, lounge and public space and a servicing area.

About This Project

5

CLIENT : English Cities Fund

5

ARCHITECT : Aedas RHWL Architects & AHR

5

PROJECT VALUE : £24.5 million

5

CONTRACT DURATION: January 2012 – Ongoing

NCP Multi Storey Car Park

As part of the regeneration plans we provided MEP performance duties for the new 700 space multi-storey car park at New Bailey. It has included in numerous awards shortlists including both commercial and infrastructure nominations in the 2016 RICS Awards, and best new car park in the 2016 British Parking Awards, where it went on to win in the Architectural Achievement Award category.

No. 2 New Bailey Office Scheme

Two New Bailey Square is a 190,000 sq ft state-of-the-art of office development occupying a prominent position in both the overall New Bailey scheme and the city as a whole. Two New Bailey Square’s design perfectly balances the characteristics of high quality sustainable office building with an honesty and integrity providing a truly unique development.

PRS Apartment Schemes Plots A5-A7

The first custom built PRS scheme to be delivered in Greater Manchester, this residential phase of the regeneration plan consists of:

Plot A5 – A £13M, 10 storey apartment block incorporating 90 PRS apartments.

Plot A6 – A £17M, 16 storey apartment block incorporating 135 PRS apartments.

Plot A7 – A £30M, 21 storey apartment block incorporating 220 PRS apartments.

Get in touch

8 + 2 =

Stockport Exchange Redevelopment

Stockport Exchange Redevelopment

Stockport Exchange Redevelopment

PROJECT OVERVIEW

We are pleased to be part of Muse Development’s team, selected as Stockport’s development partner. Stockport Council bought the site in order to create a gateway from the train station to the town centre. The development includes a high quality office quarter, an attractive public realm area, a hotel, retail units, ease of access to the town centre, and improved car parking for the station.

For Phase 1 of the development we were involved in the design of a new 1,000 space multi-storey car park.

For Phase 2, which is now complete, we were involved in the design and construction of a 50,000 sq ft office block, 115 bedroom Holiday Inn Express Hotel, new pedestrianised public space outside the train station, and a new reconfigured road layout to improve station access. The aim being to create a new gateway to Stockport town centre.

Our analysis included the consideration of connecting the development to Stockport’s proposed heat network. The buildings will achieve BREEAM Excellent. The scheme won ‘Public/Private Parnership of the Year’ at the Insider North West Property Awards, and is a finalist for the Manchester Chamber of Commerce ‘Building of the Year’ Award.

About This Project

5

CLIENT : Muse Developments

5

ARCHITECT : Aedas RHWL Architects

5

PROJECT VALUE : £60 million approx

5

CONTRACT DURATION: August 2011 - ongoing

Get in touch

9 + 5 =

Doncaster Civic Quarter

Doncaster Civic Quarter

Doncaster Civic Quarter

PROJECT OVERVIEW

Phase 1 of the £330 M Doncaster Civic Quarter regeneration scheme included the construction of a new 157,500 sq ft civic office building, performance venue, public realm area and refurbished multi storey car park. We undertook the MEP Design for the refurbishment of the 850space multi-storey car park.

The car park was highly praised at the British Parking Awards, narrowly missing out on the best refurbishment award.

We also undertook Client Representative monitoring duties of the MEP services installations during the construction phase of the Civic office building which was designed to achieve a BREEAM excellent rating. The building was highly serviced and incorporated a low energy natural/mixed mode ventilation strategy.

Awards

2013 British Parking Awards – Commendation

About This Project

5

CLIENT : Muse developments

5

ARCHITECT : Potter & Holmes Architects

5

PROJECT VALUE : £2.5 million

5

CONTRACT DURATION: June 2010 – November 2011

Get in touch

1 + 8 =

Blackpool Council Offices, Talbot Gateway

Blackpool Council Offices, Talbot Gateway

Blackpool Council Offices, Talbot Gateway

PROJECT OVERVIEW

Awards: 2014 Energy Awards – energy efficient building project of the year

2014 British Parking Awards – Best refurbishment multi storey car park

2014 Insider North West Property Awards – Commercial development of the year

2015 Civic Trust Awards – Commendation for Sainsburys Food Store

2015 Civic Trust Awards – Award for council office 2015 BCO Northern Awards –

Best corporate workplace

Talbot Gateway Central Business District (CBD) is a major mixed-use regeneration scheme, transforming the heart of Blackpool town centre. The scheme, introduced by Blackpool Council and delivered in partnership with Muse Developments is reviving one of Blackpool’s key gateways into a modern and thriving commercial and family-friendly district for local people and visitors alike. A masterplan for Talbot Gateway has been developed to provide a new central business and civic quarter with 1.1 million sq ft of development including Grade A offices, a Foodstore, retail units, cafes/restaurants, a fully refurbished multi-storey car park, new transport interchange and hotel.

Bickerstaff House

Bickerstaffe House is the new 125,000 ft² HQ Offices built for Blackpool Council as part of the Talbot Gateway Development. We were employed by Muse Developments to develop the design of the mechanical, electrical & plumbing services including the environmental services strategy to meet their development brief. The building has achieved a BREEAM Excellent rating and an A rated Energy Performance Certificate. We undertook Dynamic Simulation Modelling and worked closely with the design team on the incorporation of passive solar shading via vertical fins on the south-west and south-east elevations, high performance solar & fritted glazing and low air permeability in order to reduce heating and cooling loads whilst maximizing natural daylight. Our detailed design for the MEP services further supplemented this approach by the use of air source heat pumps to provide space heating and comfort cooling, daylight dimming and occupancy control for lighting installations, roof mounted photovoltaic panels and the re-use of waste heat from the data centre. Water usage was reduced via a rainwater harvesting installation to serve the WCs within the core accommodation.

Talbot Gateway Car Park Scheme

As part of the development we provided MEP design services for the refurbishment of the 648 space, 5 level multi-storey car park originally built in the 1930s. The car park also incorporates ground floor retail units, in keeping with the design of the rest of the development. The car park was a warded the British Parking Award for ‘Best Refurbishment’ during 2014. The Talbot Road MSCP beat strong competition from five other shortlisted car parks in the Best Refurbishment category thanks to a creative design that reveals the original 1930s frame through the new elevations, to deliver a contemporary car park that acknowledges its heritage.

About This Project

5

CLIENT : Muse Developments

5

ARCHITECT : Aedas Architects

5

PROJECT VALUE : £23 million

5

CONTRACT DURATION: September 2010 – September 2014

Get in touch

10 + 6 =

Pin It on Pinterest